May 21, 2008

gegaran yang kami juga turut rasai

asslamualaikum
hmm..hari ni selasa..ari pertma balik bekerja
aku bkn suke wat monday blues or blues bagai
tapi arini kembali bekerja dalam keadaan yang foul mood
why is it?

begini
isnin malam selasa 19 mei
utara sumatera bergegar dek gempa buni yang berukuran 6.1 sr pada pukul 10 lebey
pada pukul 11 lebey pula disini
sedang aku sibuk melayan sofea
berbual2 dengan adik2 ipar ku dan ibu mertua ku
suamiku pula kecoh cerita pasal gadget barunya
tiba2
adik ipar ku ija kata"eh napa rasa bergoyang ni?"
aku terus dapat agak dah ini mesti gempa ni gegaran sampai disini
sebab masa baru kawin..na ku baru masuk umah laki ku ini..pernah juga kena sekali..dan pada waktu itu memng kat tgh sumatera tgh bergegar
hmmmm
dan pertama kali aku rasa masa selepas tsunami
gegaran susulan tu ada sampai ke bangi umah mak aku

so yang ni 3rd time
aku dah agak ..dan pantas akal aku menangkap bile aku dgr iaj kata camtu
sah sah
aku takmo rasa gegaran tu lagi
sebb 2 kali (terdahulu)yang aku rasa buatkan aku tido tak lena
asal tido jer pejam jer mata
rasa bergoyang..macam trauma,,ini aku yang rasa sikit jer
ntah camna traumanya bagi mereka yang menghadapinya dalam situasi yang lebey dasyat????
allah sahaja yang maha mengetahui

balik pada malam kejadian..aku terus peluk sofea dan melompat ke tepi meja n amik kunci umah
lai aku kata"takyah, nanti dulu"
aku tak pk byk dah..aku kuar gak biler gegaran tu semakin kuat..aku meluru keluar dgn tak bertudung dgn main sarung ja kasut kat luar ngan baju tido..sebelum tu aku jerit kat laki aku"botol susu sofea,susu sofea,air kosong" bwak turun semua

sebelum ni beberapa hari sebelum kejadian..aku bagaikan dapat rasa yang perkara seperti ni akan jadi
selalu juga aku berpk tentang plan aku nak bungkus2 barang sofea satu set..utk emergency

aku turun tangga dari tingkat 5 ..laju amat..tau2 aku sampai bawah..dan aku hampir nak nangis
sambil turun aku istighfar panjang..aku pk kan aperlah nasib kau nak..hidup akan datang penuh cabaran..aku pk sayangnya akukat laki aku..n sofea
tak puas idup bersama..sayangnya ya allah..muga aku dipertemukan kembali dengan mereka di Sana nanti amin

sebab apa?..ingat tak masa kiter kecil sehingga kini..malaysia tak bergegar..dan kitatak pernah merasai gegar..tapi kini..benarlah janji allah..subhanallah

aku antara orang yang awal sampai ke bawah..pastu ija..pastu ma..pastu laki aku n yoo..tak mo turun..duk atas kat koridor
laki aku sempat matikan suis tv..yoo pulak duk peratikan keliling..keadaan air dalam gelas yang bergetar..perhiasan yang digantung di dinding yang bergoyang..
lama kami di bawah dal 10 ke 15 minit..baru naikkeatas..yang ada kat rumah masa tu sumernya turun..yang baru balik terpinga2 asal ramai umat kat bawah ni ngan baju tido?

pastu org sumer beransur naik..kami pun naik ngan hati yang berat..aku n ma n ija duk meneliti dinding dan garisan rekahan pada dinding
retak n rekahan sama ker..ala aku nampak line2 tu
tapi mungkin sebelum ni lagi dah ada..cumer baru ni jer perasan..biasalah manusia dah terkana baru nak beringat kan?
naik sampai ke umah ..tgk lagi air dalam botol..bergetr2 sikit air tu..ma suh turun balik..akulaju jer capai anak kunci..laki kau kata nanti dulu.tgk2 dah tenang dah air
..kami sumer takleh tido malam tu..berbual2 la kami sambil kupas2 balik apa yang ust n ustazah ajar masa zaman sekolah
tentang emel2 yang berkisar ari kiamat..bunga ros di langit yang ada dalam al quran..ya allah betapa besarnya kuasamu betapa agungnya
yang tak jadi kini sumer jadi..
tadi aku mandi pun rasa cam takut2...berdiri pejam mata..yerla nak syampu rambut nak bilas rambut
rsa bergoyang ja padahal aku yang bergoyang..takut manjang jadi nya...minggu depan nak pergi indon..tinggalkan sofea kat kajang ngan ma ija n yoo..ya allah lindungilah kami ya allah

ini lah yang membuatkan ati aku tak epi 2day..n aku jadi diam 2day tadak mood burak..padahal aku ni kan huha huha

subhanallah betapa kini kita makin hampir..dan allah sedang menguji keimanan kita..ini hanyalah ujian yang sedikit berbandingkan yang sebenar pada hari itu..sesungguhnya aku takut ya allah..dgn kekuasaan mu..la haula wala quwata illa billah

4 comments:

Mama & Aisyah said...

Beep, terkedu aku baca posting ko nih. Tersentak sekejap. Sekurang2 nya ko dah menimbulakan keinsafan dlm hati aku nih...Semoga Allah melindungi kita semua..Amiin.

habibnas said...

alhamdulillah..aku rasa pun insap gak dgn kejadian yang kali ni..rasa macam dekat sangat jer nak mati

amal tak cukup lagi ya allah

zamarissa said...

beeeppppp.....

oooooo...
ko g honeymoon yek????
nk bg sofea adik yer????
mmmmmmmm...

yeyeyeyehhhh...
sofea jd kakak dulu...
ekekekekek

beep, btl ke terasa geagaran ni???
tktnyer...
subhanaALLAH...
amal aku pn xckp lg...
huhuhuhuuuuu

habibnas said...

yer liza..aku rasa
tu la ..aku pun amal tak pernah cukop gak