October 21, 2008

............

tak tau nak bg tajuk apa....
daddy dah os 3 malam
kol2 tak dapat ..mestik tadak line..dan maxis cekik duit aku...eihhhhh
sah sah..nanti ko maxis laki aku balik aku tukar ke celcom..... mencikkkkkkkkkk

asik merembes jer air mata ni keluar..napa?..sedeyy..lapor nak makan nak masak sindri..asal masuk jer dapo..sofea melalak mintak ambik...huhuhu..taruk lam walker dipanjatnya keluar dari walker..
ok fine aku kepung keliling ruang tamu..seklai dipanjatnya juga!!!!

masuk dalam playpen??? hummm tahan dalam 10 saat
maka aku makan nasi goreng jer la..yang simple dibuat ..yang sekejap dibuat
hajat hati nak masak itu ini

ok balik sekolah ..ujannnnn...beli lah makan..adess tapau ler gamaknya ..sofea takleh duk dalam high chair sebb dier memeng spesis budak teramat baik yang jenis berdiri dalam high chair..kawan2 nya anak pun ramai yang cam gini yer la teramat baik

dah bawak balik..makan tak nikmat...sebb nya mkn terkejor2 takut sofea melalak..dgn pantas aku makan..kejap2 bgn kasi dier brg yang bukanmainn supaya sofea leka cth nya..majalah lama..hp lama..etc

letihnya jaga sofea waktu ni..sian adik makan tak best..nanti daddy balik kita makan best ek

rasa rindunyaaaa kat daddy..asala sebut rindu jer laju jer air mata kuar...

hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

musim pekse



mana keto den?


dua org yang yakin amat







October 20, 2008

.................

sesal dahulu pendapatan
sesal kemudian tiada berguna

October 18, 2008

jalan raya



ok ni minggu ke baper raya?..yangku ingat hari ke 18 baru ehehehhe

so byk nooo jemputan terpaksa gak ditolak saat akhir padahal aku nakkkkkkkkkkkkkkkkk sgt pergi..aiseh even cek up aku ngan abag jamil tu pun tak pi(nak kutuk n marah aku kata jer laaaaa)..tapi baru pas cekup kat gomen itu ari


so apenda eh arr


  • pagi umah zea

  • pehtu umah cikgu rosli(cikgu lama aku)..

  • pehtu pi umah cik ani(adik ayah mertua ku)rewang2 sampai kul 5

  • pehtu gi ke tesco cari brg dapor utk stok perut(daddy kena os dalam 3 ari)

  • pehtu kejor kuehtiaw bandung aku

  • pehtu kejor ke open house jiran

  • pehtu balik lembik terkulai kami 3 beranak

gamabr???? ooo nanti cilok dari puan zea


yang ada ini la video klip sofea menyanyi dgn lagunya"lagu ku utk mu"



video
video

borinkk borinkkk ..aper nak wat

assalamulaikum
sekarang jam menunjukkan 12.45 am..terbangun dari tido(awal tido yer aaa berlakon tido supaya sofea cepat tido sekali tertido bebetul lak)
sofea tadi nangis2..ni mesti ngigau aper la ni..tu la pandai sangat suh tido tak mo (nak kata nakal..dr fadzilah kamsah kata jgn kata anak nakal degil bagai tak baik)

tadi petang burak2 ngan pengetua sekoalh ku..dengan akak farid..yang tgh minta sain anak cuti rehat khas..atas sebb tak datang kerna naka dier accident..kereta terukkkk..pemandu teruk tapi sib baik anak dier ok..kata kak farid kalu tgk keadaan kereta tu mcm tak percaya yang anak dier ok selamat..itula berkat doa ibu..ibu yang doakan kebaikan dan sentiasa doakan yang baik2 utk anaknya

actually tu keta kak farid yang dubeli utk anaknya pakai sekali sekala..then malam kejadian kuar nak jumpa kawan..bg kawan drive..bawak laju..ngelak dari org depan yang brek tetiba di jalanraya di sekitar damansara..maka kereta gen2 baru tak samapai setaun kak farid beli melambung nun di seberang jalan nu(arah bertentangan)..langar tiang lampu n divider

kata kak farid masa kat sepital..dier terkejut tgk kawan2 anak nya yang sosial..bertatoo sana sini..pakai baju tak cukup kain..

katanya lagi anaknya ada kata kawan2nya itu clubbing2 sosial itu ini bagai..hhmm teringat aku pada seseorang itu yang kawannya lebey kureng camtu..tak selesa dibuatnya..
biler pk balik..memnag generasi yang baru ini..tak kenal erti dosa pahala..main ikut bantai cam mat salleh belaka..ngan org tua tak hormat..mereka ada group mereka..style merekja..lepak malam2..club sana sini..sosial itu ini..takde virgin since sekolah menengah..banak buang2..pil ngandung ni macam makann ruji bg mereka ..(kiter kenal pil ni dan makan pun masa dah kawin)..zaman aku anak dara kes ni dah ada tapi yang terjadi sekarang semakin byk..tak lindung2

ya allah inikah dia manusia yang tinggal pada akhir zaman....bangun tadi aku renung n usap sofea...ya allah lindungi lah anak2ku cucu cicit dan keturunan ku agar hidup mati dan bangkit dalam iman dalam islam dalam ajaran nabi muhammad s.a.w

kerna lagi 20 tahun sofea dah jadi anak dara..kalu tidak betul corak didikan maka terjadilah dia apa yang terjadi pada merkea seperti apa yang aku dah nampak sekarang ni
esok aku dah tutup mata apa jadi apada anak2 ku...guna pakai ker tidak segala ilmu yang diturunkan..kita sebagai umat islam biler mati hal dunia2 tak de makna dah dah tak kira..tapi hal anak2..yang amalnya di atas dunia ini yang menjadi ukuran..selain amalan kita semasa hidup..
nadaikata bila kita dah tutp mata..anaka2 tak kenal tikar sejadah..hidup tak tentu hala...bercakaran apa lagi kita boleh buat?

nasihat orang yang berpengalaman dan mungkin ini boleh dikongsikan bersama
  • didik anak penuh dengan ilmu agama agar peribadi rohani dan jasmani mantap kerna kita tak selalu berada diisisi mereka
  • kerana zaman ini merkea pandai pergi sendiri ke mana2..p kl sendiri jumpa kwan sendiri..apa2 yang terjadi ilmu itu lah yang bakal menjadi benteng pertahanan diri merkeka dari melakukan perbuatan yang tak diingini
  • anak kini tak boleh ditegur2 sgt nanti dikata membebel..so camna?..ilmu juga yang insyaalah boleh membantu diri mereka kelak
  • jgn puji depan anak mereka ini baik baik..lama2 dier jadi lain kerana apa?...tanya diri kita biler parent kita cakap kita ni baik depan kawan2 dier dan kiter terdengar?..apa kita rasa..yerkkk menjijikkan tul tak?
  • lihat denga siapa anak kita berkawan?..kaki pukul ?kaki ronggeng..maka anak kita itu tak ubah dan saling tak tumpah macam yang kita nampak..tapi depan kita parent dier..cover line bagai
  • kemewahan??? hmmm kalu anak org kaya selalunya dari kajian apa yang dilihat ialah mereka terjebak ngan sosial arak,sex,club, bagai..kalu anak org susah drugs,sex murahan,kes juvana bagai

cakap2 ku ini bukan nak menunjuk pandai..sekadar renungan..dan ingatan kita semua..bahawa anak2 kita dalam bahaya..masyaallah ..semoga nak kita dilindungi dan dirqahmati oleh Allah s.w.t

dari pengalaman setahun jagung mengajar..komen mak ayah terhadap anak mereka yang bermasalah

  • anak saya kalu dimarah lagi dier marah kat saya..saya tak tahu na wat apa
  • anak saya nidegil lagi tak kasi l;agi dier buat dan buat tak tahu
  • anak saya suka keluar malam lepak ngan kawan2..buku pun saya tak nampak biler masa dibuka
  • anak saya ni biler saya tegur ..dier lari(duk ngan mak tiri)..ayahnya pula wattak tahu(ini kes berat juga sampai gantung sekolah.biler saya call apaknya tak angkat..kata nak memnag apak saya takmo angkat talipon kalu dari sekolah)..adehhhh
  • anak saya ni cikgu tahu dah lemah jadi apakah pernacangan cikgu untuk memperbaiki keputusan nak saya?(hellooo nak hang tu suh buat kerja pun tak buat manjang?kuat berangan lak tu..puas dah tarik tapi camtu gak..aper pulak pelan encik?)

begitula ceritanya lebey kureng...

so camna? kita nk yang camna?..mestilah yang terbaik kan??..sindri ngajar pun ntah tak tahu la..wallahuallam

ajar sekolah yang budaknya tak minat belajar tak seronok bagi ku kerana ..ajar yang basic pun payah nak ingat ..arini ajar esok lupa...bulan depan apatah lagi..tak leh nak bagi info2 tambahan sebb memang blurr ja..bukan aku sorang kata..tapi semua cekgu

dapat tahu memng mak ayah pun tak berpa beri penekanan sangat kat anak2 bahawa pentingnya belajar ntahlaaaaaaa

October 15, 2008

hmmmmm

lama dah tak wat posting yang aktip sebabnya ntah la???
  1. letih..la ni nak kena masak sindrikkk tau mau mkn yang kat luar ntah papa rasa
  2. maka sibukla saya sambil masak sambil pergi mari pergi mari ke dapo n sofea(minah tu asik nak menepek kat aku ja)
  3. penin pala sokmo..mungkin tak cukup rehat
  4. daddy kata jgn citer semua benda kat org..kat dlm blog??aikk ni wat aku ber pk pk..nak kena timbang tapis citer2...
  5. dan bla bla bla

dah pi buat buku merah...thanks daddy teman pi klinik..why is it?...on the same day sofea tu ada kena jumpa misi utk cek up 11 bln n set appment enejek setaun(uikk dah besar dah anak dara ni)

maka utk memeudahkan kerja daddy bawak sofea n settlekan hal sofea..dan aku hal buku merah baruku

mula2 tgh isi data..sekali kantoi ngan jiran depan umah aku lak aiyak "buat buku merah?ngandung lagi?"

hehehehehe

ke 2 lepas isis data terus kena pi ceramah(ceramah lagi???) pasal keselamatan dalam rumah ok fine..sekali nurse tu pasan" eh awok bukang baru pas bersalin?" hehehehehhe

"takper arr mude agi ..dah tua takyah banak" tambah misi itu lagi..hehehe jer la aku

siap ceramah pergila amik darah...satu lagi misi tegur .,.."mengandung lagi?" sebb dier ternampak buku merah ada dua iaiatu baru dan lama..sengih jer la

aku tanya la"kalu 1st peknen hb rendah yang ni oun rendah ker?" ..misi jawab"selalunya ya" sambil tersenyum..misi ni misi otai sekali cucuk jer terus dapat 2 tabung darah...terer terer..

antar ke lab darah tun wat air kencing nya test..sekali kantoi lagi ngan jiran lain lak..sengih ja.."buat buku merah?" hehehheh..

ambik report dari lab terus tanya"berapa yer hb saya?".."10.6" jawab pharmacist tu..aiyak

anata buku kat meja satu lagi amik berat n tekana semua ..sekali berat aku turun sekilo daaaaa

aiyakkkk..misi tanya asal?..aku sengih terus dier pun"tu la anak kecik lagi dah ngandung ni mesti tak tido malam.sebb anak bgn malam"..aku jawab terus cantas cantas"mana ada..anak saya tak bgn malam..tapi saya yang susah tido malam" senyap terus

ok aku pun pergila kat sofea n daddy ..sofea pun apa lagi nak dukung terus la aiyakk..

dipeluk2 nya dicium2 nya saya macam dah bertahun tak jumpa..adehh ini budak makin jadik2

ok ok misi tu kepilkan sekali kad sofea n buku merah..sekali masuk ja la kiranya..bagus la misi ni cekap

masuk la kami ke dalam bilik biler no 548 tutimbul kat skrin berkelip2

masuk2

misi kat dalam kata aku pucat..hb rendah kurang dari 11%.."next cek kalu rendah juga awak kena datang 2 minggu sekali cek darah. Dulu masa mengandung yang sebelumnya sama juga",,ya jawab aku"tapi masa bersalin ok tak?.." aku jawab la ok dalam 11.2 atau 11.6 gitew "jenuh saya nak naikkan"..terus misi tu sambut "kali ni pun jenuh juga a yer?" walaaaaa lawak la pulak

so siap la kami kul 10 datang tadi kul 7.30....sambil tunggu tarikh appmnt baru daddy n sofea duduk la kat kusi ..sekali buat malu dahhhhh sofea pergi tarik rambut ibu ngandung kat depan dier..terpekik la ibu mengandung tu aiyakkk..malu aku ..sorie sorie...

amik time sick/slip utk daddy n kami pun per gi bfast..mana? mamak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

kuat nooo aku ngidam teh tarik mamak(perlu dihentikan amalan ni) ngan roti canai 2 keping

tapi this time roti canai n milo ais ja..sedap juga

kenapa perlu avoid teh?

kerana teh adalah agen yang menghalang pemyerapan zat..sebb tu kalu org diet2 bentuk minuman nya teh n kopi atau apa2 yang berkafein..yer pas minum terus yak yak kan?..bagi diri aku yang hb rendah ni tak sesuai la teh..aku perlukan lebih zat..susu anmum tu pun kena lantak 3 gelas seari ...nak naikkkan hb nya pasal

kenapa hb kena lebih dari 11%?..hb refer kpd hemoglobin ..bilangan hemoglobin dalam darah mesti lebih dari 11% dari kandungan darah kerana utk elakkan tumpah darah masa bersalin

itu pasal org dulu2 sebelum ada sepital bagai..banak kg ker aper ker byk tumpah darah..zaman kuno mana ada cek darah beb..

ok la esok sambung ni jam dah 3.19 am..aku terjaga dari kul 1.30 tadi sebb adehh lapo perut..daddy lak tadak..sofea enak dibuai mimpi..hmmm takper la

actually nak donlod borang tapisan keselamatan kat web kpm..mana ada?..tak juper pun..ishhh payah betul

October 13, 2008

raya 2008


selamat hari raya kepada saudara serta saudari..setahun hanya sekali..merayakan hari yang mulia ini...

ini adalah antara bait lagu kegemaran ramai orang ..lagu dinyanyikan oleh allahyarhamah saloma..best lagu ni memang rasa raya
kami neraya di rumah mil ku di kelantan..gambar uplod sikit ja..ngeh ngeh ngeh...nak tgk lebey pi la frenster

seminggu di sana ..letih amat layan tetamu yang tak putus datang dan menyebabbkan kami tak sempat berya ke rumah2 di kg lain..aiyoo ramai pulokk nak buat camno

letih layan sofea pun ya juga

raya ke 3 mummy diserang demam kure ekekekke..pehtu uncle yoo , uncle mie,uncle lie n tokma pun kena demam ni...mummy kata kat daddy ni puncaanya mummy la yang bawak virus ni..tapi daddy kata tidakler...daddy memnga gitew takmo buat mummy rasa bersalah..daddy kata ini sakit dari tuhan..ada hikmah..mummy bukan nak salahkan mummy sebb jadi pembawa tapi yerla...

aper2 pun samat ari raya buat semua

dan dalam raya ini jga..kami semua sibuk kemas2 barang nak wat per?
we will move out to our new house

sedey ada gembira ada..hajat nak wat dapoo lawa tidak sampai..coz ..biasalah duettt..so kengkawan anadaikata sampai ke teratak kasih kami suatu hari jgn terkejot beruk..kerana apa sempoiiiiiiiii
Posted by Picasa